Hitelek – amit jó tudni róluk

Ha nincs elegendő pénzünk, vagy váratlan kiadásokra tartalékolunk, illetve nem akarjuk megszakítani az öngondoskodási célú takarékoskodásunkat, ésszerű lehetőséget jelent a fogyasztás, vagy a nagyértékű tartós cikkek megvásárlása érdekében hitelt felvenni, vagy a tartós cikkeket akár lízingbe venni.

Hiteligénylés esetén a hitelintézet a rendelkezésére álló adatok alapján megvizsgálja hitelképességünket.

Az, hogy kaphatunk-e hitelt, és ha igen, mennyit, a hitelintézet által végzett hitelbírálat függvénye.

Az alábbiakban egy komplett programot mutatunk be, amely segít minket eligazodni a hitelek és lízingek kavalkádjában.

A program célja, hogy megkönnyítse a tájékozódást a hitel- és lízingtermékek piacán. A program nem helyettesíti a pénzügyi szervezeteknél történő személyes tájékozódást, de szándékaink szerint néhány egyszerű választó és szűrőfeltétel megadását követően átfogó képet nyújt az aktuálisan kínált lehetőségekről. Fontos, hogy a táblázat nem ajánl egyetlen szolgáltatót, illetve terméket sem! Az ingatlancélú hitelek kategóriát választva az alkalmazásban szerepelnek az MNB által minősített fogyasztóbarát lakáshiteltermékek adatai is!

A program nem számolja ki egy konkrét konstrukció lehetséges törlesztőrészletét, hanem a piacon megtalálható termékekről, azok igénybevételének kondícióiról, feltételeiről nyújt tájékoztatást az érdeklődő választása szerinti termékkörben. (Egy pénzügyi intézmény kiválasztott konstrukciójának adatait a hitelkalkulátorba átvezetve tájékozódhatunk a törlesztőrészletek megközelítő alakulásáról, modellezhetjük a kamat- és árfolyamváltozás hatásait.)

A piktogramokkal megjelölt szövegek fogyasztóvédelmi információkat, magyarázatokat, figyelemfelhívásokat, általános kérdéseket és mérlegelendő szempontokat jelölnek.

Felhívjuk az oldalra látogató felhasználók figyelmét, hogy a program keretében nyújtott tájékoztatás nem minősül a Polgári Törvénykönyv szerinti ajánlattételnek, az itt szereplő adatok kizárólag tájékoztató jellegűek!

A program a pénzügyi intézmények által szolgáltatott adatokat tartalmazza. A helyes adatok feltöltése és folyamatos aktualizálása a pénzügyi szervezetek feladata és felelőssége. Az adatokat az MNB nem tudja módosítani, így azokért felelősséget nem vállal.

Felhívjuk az oldalra látogató felhasználók figyelmét, hogy a zálogjoggal nem biztosított hitelek (azaz az ingatlanlízing, gépjárműlízing, számlahitelek, személyi kölcsönök, áruhitelek, gépjármű hitelek, megtakarítás fedezete melletti hitelek és hitelkártyák) esetén is a programban és a termék adatlapján megjelenített THM értékek a hatályos jogszabályok figyelembevételével, azaz a THM meghatározásáról, számításáról és közzétételéről szóló rendeletben foglaltaknak megfelelően, a hitel teljes tartamára vonatkozóan, a nem kedvezményes (azaz 2020.12.31 után alkalmazandó) kamat és díjak alapján kerülnek meghatározásra és feltüntetésre. Így értékük meghaladhatja a koronavírus világjárvánnyal kapcsolatos rendeletek hitelekre vonatkozó szabályaiban (továbbiakban a fizetési moratórium rendeletekben) foglalt, 2020. év végéig alkalmazandó maximális THM értéket (jegybanki alapkamat + 5%). Ez a gyakorlat összhangban áll azzal, hogy a megfontolt és körültekintő döntés meghozatalához a hitel teljes futamidejére vonatkozó kamat, díj és költség, valamint THM értékek figyelembe vétele javasolt.

A fizetési moratórium rendeletekben foglalt, 2020. év végéig alkalmazandó maximális THM értékkel, valamint az ehhez kapcsolódó kamatokkal, díjakkal és költségekkel kapcsolatos részletes tájékoztatást a termék adatlapján is megtekintheti, vagy kérje a választott szolgáltatótól.

Megnyitom az oldalt

 

Jelzálog hitelkalkulátor

Megnyitom

 

Személyi kölcsön kalkulátor

Megnyitom

 

Lízing kalkulátor

Lízing új gépjárműhöz
Megnyitom
Lízing használt gépjárműhöz
Megnyitom