Lakátakarék Pénztár

2018. októberben a lakástakarék pénztárak elveszítették az egyik legfőbb vonzerejüket, az állami támogatást.  Még ez előtt az intézkedés előtt megszűnt és az Erste Lakástakarékba olvadt az Aegon. Ekkor még 3 pénztár működött - OTP, Erste, Fundamenta. Azóta ez a szám 1-re zsugorodott. A lakástakarék piac egy résztvevőre csökkent. Természetesen a régi szerződések kezelését a cégek elvégzik, a megtakarított összeghez tulajdonosaik illetve kedvezményezetteik jogszerűen hozzájutnak, felhasználhatják. Nagyon sok változás következett be az állami támogatás megszűnésével.

Mivel a szerződés nincsen szabad adóazonosítóhoz kötve, egy személy akár több szerződéssel is rendelkezhet. A megtakarítási összeg is ezen ok miatt megemlkedett, akár havi 100 000 Ft-ot félrerakhat ebben a megtakarítási módban a befektető. A kamat bónusz bevezetésével pótolják az elmaradt támogatási összeget. A fő szabályok - szerződés szereplői, kedvezményezettek, felhasználási célok stb. - nem változtak.

 

Nemzeti Otthonteremtési Közösség:

120 és 180 hónapos közösségbe lehet csatlakozni, és az állami támogatás felső plafonja évi 300 000 forint, de maximum 4 500 000 Ft. A közösség segítségével megvalósítható ingatlanvásárlás nem hitel folyósítását jelenti, hanem a tagok által 10-15 éves időszak alatt befizetett összegekből az ingatlanvásárlásokhoz még hiányzó – tagsági szerződés szerint – összeg megelőlegezését a sorsolás, vagy licit útján kiválasztott tagok számára.

Egy most kibocsátott állampapír  - a hosszú távon tervezők számára -  egy szuper befektetésként funkcionál:

2019. június 3-ától elérhető kizárólag a lakosság számára,
a kevésbé népszerű bónusz, féléves és kétéves papírokat is felváltja,
bizonyos egyhetes időszakokban 100%-os, máskor 99,75%-os árfolyamon lehet majd visszaváltani,
a jóváírt kamatok kamatos kamatként működnek rajta (feltételezzük, ez a kamatok automatikus újrabefektetését jelenti),
a többi új sorozatú állampapírhoz hasonlóan nem kell megfizetni a (jelenleg 15%-os) kamatadót utána,
sávos kamatozású lesz, tartási időtől függően 3,5%-tól 6%-ig terjedő kamattal