Zöld otthon program - az MNB támogatásával

 

A klímavédelmi, energiahatékonysági célokat is szolgáló kedvezmény a csokra jogosult, illetve a csokhitelt igénybe vevő családokat ösztönzi korszerű ingatlanok választására, amihez a két támogatott hitelkonstrukció keretében akár 70 millió forint kölcsönhöz is hozzájuthatnak a lehető legkedvezőbb feltételekkel. Az MNB közzétette a terméktájékoztatót:

  • A maximálisan felvehető hitel összege 70 millió forint. Amennyiben valaki csok hitelt is igényel mellé, akkor viszont a kettő összegének kell beleférnie a 70 millió forintos limitbe.
  • A kölcsön futamideje legfeljebb 25 év lehet. (Amennyiben egy korábban igényelt zöldhitelt váltana ki az adós vele, akkor az új hitel lejárata nem haladhatja meg az eredeti kölcsön igénylésétől számított 25 évet.)
  • A hitel kamata legfeljebb 2,5 százalék lehet.
  • A bank felszámíthat 0,75 százalék mértékű folyósítási díjat, ennek összege azonban nem haladhatja meg a 100 ezer forintot.
  • A kölcsön előtörlesztési díja nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1 százalékát, de legfeljebb 30 ezer forintot. (Lejáró ltp szerződésből díjmentes az előtörlesztés.)
  • A kölcsönhöz természetesen kapcsolódhatnak harmadik félnek felszámítható díjak. Ilyen például a közjegyzői díj, a földhivatali ügyintézés vagy éppen az értékbecslés díja.

Egyéb díjat, költséget azonban a pénzintézet nem fizettethet meg, így a szerződéskötést követően még ki nem folyósított összegre sem számíthat fel rendelkezésre tartási jutalékot.

Itt kalkulálhatsz